Naruči telefonom
063 412 540 zokabau@gmail.com
Zlatni delišes

Eureka! Pronašao sam je! To su bile riječi Paula Starka iz Rasadnika braće Stark, kada je zagrizao ovu jabuku u voćnjaku Andersona Mullinsa 1914. godine. I stvarno, pravo je zlato pronašao na brežuljcima Zapadne Virginije tog posebnog dana. “S ovom jabukom u ruci ne možete biti sigurni pijete li šampanjac ili jedete jabuku!“, oduševljeno je izjavio Stark. Od tada pa sve do danas, ova je jabuka stekla zavidnu popularnost među potrošačima te se uzgaja u svim glavnim, toplim uzgojnim područjima svijeta.

OKUS
Kožica ploda je nježna i tanka, meso je čvrsto, hrskavo i sočno. Okus je blag, ne napadan i iznimno sladak. Odlična je desertna jabuka, ali vrlo dobra i za voćne salate, kuhanje, pečenje i sl.

ZIMSKA SORTA
Plodovi dozrijevaju od sredine do kraja mjeseca rujna

PLODOVI
Srednje veliki do veliki (150-220 g), konusnog oblika

BOJA
Temeljna zelenožuta boja u vrijeme berbe čuvanjem postaje žuta

Jonagold

Jonagold je američka sorta nastala 40-ih godina prošlog stoljeća, i kao što ime kaže, dobivena je križanjem Zlatnog Delišesa i Jonathana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i od tada je postala vrlo popularna, posebno u Europi. Jonagold je najbolje od dviju sorata u jednoj.

OKUS
Medeno sladak okus Golden Deliciousa i živahan kiselkasti okus Jonathana, Jonagold čine izvrsnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom. Tekstura njenog mesa naročito je hrskava i sočna. Odlična je jabuka za jelo, voćne salate i pečenje!

ZIMSKA SORTA
Plodovi dozrijevaju od sredine do kraja rujna

PLODOVI
Veliki do vrlo veliki (180-250 g), okruglasto konusnog oblika

BOJA
Temeljna boja zelenkastožuta, dospijevanjem postaje žuta, s pokrovnom crvenom bojom

Idared

Idared je američka sorta nastala 1935. godine križanjem sorti Jonathan i Wag(e)ner, a u proizvodnju je uvedena 1942. godine. Visokoproduktivna je plantažna sorta i neosporno danas najpopularnija jabuka u Hrvatskoj. Zbog krupnog i lijepog ploda, dobrog okusa i neobično dugog skladištenja plodova, vrlo je cijenjena i nije ni čudo što u nas zauzima tako visoko mjesto.

OKUS
Idared miriše poput parfema. Hrskavo, blijedo – žuto meso je sočno, fine, nježne teksture, slatko – kiselkastog okusa i nenametljive arome. Odlična je jabuka za potrošnju u svježem stanju, voćne salate, kuhanje i pečenje.

ZIMSKA SORTA
Plodovi dozrijevaju u prvih desetak dana listopada

PLODOVI
Veliki do vrlo veliki (180 – 250 g), okruglog i malo spljoštenog oblika

BOJA
Plodovi su temeljne žućkastozelene boje, umjereno ili potpuno prekriveni crvenilom

Topaz

Jabuka visoke otpornosti i prave kvalitete, sa najviše otpornosti na ekonomske najbitnije parazite, porijeklom iz Češke. To je sorta srednje krupnih, lijepo obojenih plodova, slatkokiselkastog ukusa, karakteristične arome. Na višim nadmorskim visinama u Italiji daje dobre i stabilne rezultate što se ne može reći da i u nižim predjelima također daje odlične rezultate. Topaz je sorta jabuka otporna na krastavost i pepelnicu, te je interesantna u organskoj proizvodnji.

OKUS
U okusu prevladava ugodna kiselina, koja podsjeća na stare sorte jabuka.

ZIMSKA SORTA
Dozrijeva krajem rujna. U podrumima je moguće čuvanje do siječnja, a u hladnjačama do ožujka.

PLODOVI
Plod jabuke je srednje krupan do krupan.

BOJA
Žuto-crvenkasta

Elstar

Elstar je još jedan uspješan potomak Golden Deliciousa nastao u Nizozemskoj 50-tih godina prošlog stoljeća. Kod većine potomaka Golden Deliciousa drugi je roditelj onaj koji osigurava potrebnu protutežu njegovom slatkom okusu. U slučaju Elstara to je Ingrid Marie, sorta porijeklom iz Danske. Iako nije svjetski poznata sorta, dodala je malo seksipila ovom spoju kojeg je nasljedila od svojeg roditelja – Cox’s Orange Pippin-a. Rezultat je Elstar, vjerojatno jedan od najboljih potomaka Golden Deliciousa.

OKUS
Okus je nešto intenzivniji, nego što je slučaj sa drugim potomcima Golden Deliciousa, ali zadržava primamljivu slatkoću koja se često opisuje kao “medena”. Sočna je i hrskava jabuka, ali ne tvrda kao neke – definitivno mekša strana hrskavog. To je laka za jelo, desertna jabuka.

JESENSKA SORTA
Dozrijeva krajem kolovoza – početakom rujna

PLODOVI
Srednje veliki (150-180 g), pravilnog oblika

BOJA
Temeljna boja kožice je zelena prekrivena privlačnom svijetlo crvenom bojom.

Braeburn

Breaburn je kao sorta otkriven na Novom Zelandu 50-tih godina prošlog stoljeća te se smatra da je sjemenjak sorte Lady Hamilton.

Braeburn je danas jedna od najvažnijih komercijalnih sorata jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka. Prva je moderna sorta jabuke koja je okusom bliža starijim, klasičnim sortama. Također, Braeburn je jedna od prvih dvobojnih sorti, kriterij koji se danas smatra neophodnim za komercijalni uspjeh.

OKUS
Odlikuje se bogatstvom i kompleksnošću okusa sa kojima se rijetko koja sorta može mjeriti. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima. Okus je oštar i osvježavajuć, ali sa dobro izbalansiranim šećerima. Svoj vrhunac postiže ohlađena nešto ispod sobne temperature i tada će vas sigurno podsjetiti zašto volite jesti jabuke.

ZIMSKA SORTA
Dozrijeva u drugoj polovici listopada

PLODOVI
Sitan do srednje velik (150-220g), konusnog oblika

BOJA
Dvobojna, svijetlozelena koju dozrijevanjem prekriva razliveno prugasto crvenilo

Granny Smith

Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Granny Smith jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. Otkrivena je u Australiji 60–ih godina 19. stoljeća kao slučajni sjemenjak na odlagalištu za otpad. Pretpostavlja se da je slučajni hibrid europske divlje i domaće jabuke. Gospođa Maria Ann Smith, koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka višenamjenska, odnosno odlična kako za kuhanje tako i za potrošnju u svježem stanju. Novu je sortu nazvala Granny Smith te je zaslužna za širenje njene popularnosti. Do 60-ih godina 20. stoljeća Granny Smith je postala praktički sinonim za jabuku. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave, dugo se čuva, te ima svestranost, koju potrošači vole. Kod nas je poznata kao sorta za netipična jabučarska područja, poputDalmacije, Istre i Baranje.

OKUS
Okus je naglašeno kiselkast. To je hrskava jabuka, tvrdog, sočnog mesa bijele boje i vrlo oštrog okusa. Ipak, njeno meso dugotrajnim dospijevanjem postaje mekše, a poslužena malo ohlađena može biti vrlo osvježavajuća. Odlična je za potrošnju u svježem stanju, u pitama, a isto tako vrlo dobra za voćne salate (i narezana zadržava svoju boju).

ZIMSKA SORTA
Dozrijeva u drugoj dekadi mjeseca listopada do početka studenog

PLODOVI
Krupni do vrlo krupni (200 – 250 g), okruglasto – konusnog oblika

BOJA
Temeljna tamno zelena boja, boja trave, koja dozrijevanjem postaje svjetlija

063 412 540 Naruči ovdje

Naša zdrava hrana
na Vašem stolu!